Alexander van den Hoven, Beeldend Kunstenaar, Creatief Edelsmid en Meester Goudsmid in Arnhem

Mijn winkel heb ik in 2014 gesloten, nu werk ik in een modern edelsmid atelier aan de rand van Arnhem.

Ik ontwerp en maak moderne, draagbare en handgemaakte sieraden en juwelen voor mijn eigen collectie die ik verkoop via mijn eigen website en via beurzen en exposities.
Mijn werk is alleen bij mij in Arnhem te koop, ik lever niet aan andere winkels of websites. Pas dus op voor imitaties.

Sinds dit jaar, 2024, neem ik geen opdrachten meer aan, ik maak alleen nog maar vrij werk en dat bied ik op deze website aan.
Wat wel mogelijk is, is om andere kleuren edelstenen te verwerken in de sieraden op deze website en/of kleine wijzigingen te maken.

U bent van harte welkom, ik heb geen winkel maar mijn atelier is open op afspraak.
Mijn atelier is aan de rand van Arnhem en goed bereikbaar, u kunt gratis parkeren voor de deur.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief,
4x per jaar mooie informatie.

Volg mij op Instagram.

 

 

2016

Moderne, draagbare en handgemaakte sieraden in goud en platina

De natuur is voor mij een enorme bron van inspiratie. De manier waarop takken zich splitsen, de opbouw van een boom, de rangschikking van bladeren in een bloem, de lijnen in een kiezelsteen, de strakke vormen van een kristal, de slingerende rivier in het landschap, het zijn allemaal uitgangspunten voor de start van een nieuw “beeldhouwwerkje” of de creatie van een nieuw juweel.

Dat is wat ik doe: ik ontwerp en maak kleine beeldhouwwerkjes, vaak draagbaar als een sieraad en soms als een zilveren object met accenten van goud of edelstenen.

Van 1984 tot 2014 heb ik dat gedaan als goudsmid juwelier met een eigen winkel en atelier in de binnenstad van Arnhem. Strakke sieraden met natuurlijke accenten heb ik in die jaren ontworpen, maar nog meer heb ik heel veel ontwerpen getekend met het idee: dat ga ik nog een keer maken.

Die tijd is er nu. Als Beeldend Kunstenaar & Edelsmid zijn er sinds 2014 andere uitgangspunten ontstaan, meer vrijheid in vormgeving, meer “anders”, meer mogelijkheden, meer experimenteren. Met vragen als: Wat gebeurt er met de vorm als ik dit of dat doe, als ik meer weglaat of juist iets toevoeg. Het toeval krijgt nu ook meer toegang, soms gebeurt er iets wat ik niet verwacht had en wat daardoor een nieuwe draai aan de vorm geeft. Spannend en verrassend.

Mijn objecten en juwelen probeer ik meer te laten zijn dan zomaar een vorm, op het eerste gezicht moet het er “mooi” uitzien, maar op het tweede gezicht mag er een prachtige verrassing zijn. Het gevolg: net even meer dan zomaar een sieraad.

 

Hoe het ooit begon, “in den beginne”.

Ik maak mijn hele leven al sieraden, ooit is dat begonnen tijdens de handvaardigheidslessen op de middelbare school. In de mammoetwet (de nieuwe onderwijs wet) stond er handvaardigheid op het lesrooster en de leraar liet ons centen en stuivers emailleren en vervolgens maakten wij daar sieraden van. Bijzonder leuk. Al snel zag ik ook de mogelijkheden om daar wat zakgeld mee te verdienen en ik ging zelfgemaakte sieraden verkopen op een kleedje in de binnenstad van Arnhem. In het voetgangersgebied rolde je een stuk doek uit op straat, sieraden uitstallen en zo proberen passanten te verleiden tot een aankoop. Sieraden van koper met verzilverd koperdraad, sieraden van hoefnagels met kralen aan leren koordjes. Dat was erg populair in die tijd (1970).

Na de middelbare school ben ik naar de Vakschool voor Goudsmeden en Zilversmeden gegaan in Schoonhoven. Fantastisch, alles leerde je daar op sieraden gebied, ik leerde er “Het Geheim van de Smid”. Daarna een jaar stage gelopen bij een groot juwelen atelier. Veel echt kostbare juwelen mogen maken. Daarna een paar jaar gewerkt in de verkoop bij twee grote juweliers (o.a. in de Kalverstraat in Amsterdam), daar mocht ik bijzonder mooie en exclusieve gouden en platina juwelen verkopen en toen naar de Academie voor Beeldende Kunsten, afdeling 3-D Design in Arnhem. Ook fantastisch, vooral het eerste jaar heb ik daar enorm veel geleerd.

Op de Academie leer je kijken, leer je wat een vorm mooi maakt en leer je het toepassen. In het vierde jaar, in maart 1984, ben ik gestopt met de opleiding en in datzelfde jaar in december 1984 hebben wij (Marlies en ik) de juwelierswinkel met goudsmid atelier op de Bentinckstraat 4 geopend, helemaal vanaf “nul” samen opgebouwd. Tot februari 2014 heb ik daar samen met Marlies, een bijzonder succesvol bedrijf gerund. De laatste jaren was ik echter meer manager dan goudsmid en vandaar ons besluit om na bijna 30 jaar de winkel te sluiten, het roer drastisch om te gooien en weer heel eenvoudig als goudsmid en zilversmid een nieuw bedrijf te starten.

Van goudsmid & juwelier nu naar beeldend kunstenaar & edelsmid. Mooie sieraden en objecten creëren, (dat heb ik natuurlijk altijd al gedaan, maar nu weer anders) kortom: een nieuwe start, een nieuwe drive, een nieuw Edelsmidsatelier, een nieuwe uitdaging, boordevol nieuwe ideeën en veel nieuwe creaties: Zilveren Objecten, Gouden en Platina Juwelen en bijzondere speciale creaties.

Alexander van den Hoven, september 2016

Orfèvre Créateur
(creatief goudsmid)

Exposities

2024
2023
11 en 12 november, Art & Design Beurs, verkoopexpositie in Arnhem in de Bakermat, Izaak Evertslaan 11 Arnhem.  Info: Magnifiek Events
2022 29 en 30 oktober, Art & Design Beurs, verkoopexpositie in Arnhem in de Bakermat, Izaak Evertslaan 11 Arnhem.  Info: Magnifiek Events
2022 16 en 17 september, Verkoopexpositie bij Wijnkoperij Meijrink, Rozendaalselaan 22, Velp samen met Karolien van Mensvoort.     Hier meer informatie.
2019  16 en 17 november, verkoopexpositie Magnifiek in De Loods in Velp, Koningin Beatrixstraat 28 (achter de ING-bank)
2019  20 en 21 april, verkoopexpositie Magnifiek in De Verzameling in Westervoort, Brouwerslaan 1
2018
  31 maart t/m 20 mei, Galerie Sous-Terre in Aalsmeer, Kudelstaartseweg 1 Tel: 0297-364400
2016  11, 12 en 13 november,  Kunstbeurs ArtArnhem in de Eusebiuskerk te Arnhem.

1984-2014 Een continue expositie in mijn eigen winkel in Arnhem.

1988  Ned. Goud-,Zilver- en Klokkenmuseum, Schoonhoven. Groepsexpositie UNICA, VES (Vereniging Edelsmeden en Sieraadontwerpers)
1988  Nieuwe vleugel Stedelijk Museum, Amsterdam. Groepsexpositie UNICA, VES (Vereniging Edelsmeden en Sieraadontwerpers)
1984  Galerie Marzee, Nijmegen. Solo expositie
1979  Zonnehof, Amersfoort. Groepsexpositie Vakschool Schoonhoven

 

 
 
 
 
 

Geschiedenis

Alexander van den Hoven (1956) Beeldend Kunstenaar & Creatief Edelsmid

2023Vermelding “Master Artisan Goldsmith” op de internationale Homo Faber website van de Michelangelo Foundation,
gelinkt aan Richemont, eigenaar van o.a. de horlogemerken: Cartier, IWC, Piaget, Jaeger-LeCoultre, Panerai, A.Lange & Söhne
2021 Bestuurslid bij het Nederlands Gilde van Goudsmeden
2016Beeldend Kunstenaar / Edelsmid / Meester Goudsmid / Zilversmid.
2015 – Start van mijn nieuwe bedrijf & Atelier op 20 maart: Alexander van den Hoven Jewellery & Design.
2014 – Sluiting van de juwelierszaak en goudsmid atelier, Bentinckstraat 4, op 31 januari 2014.
2010 – Meestergoudsmid bij het Nederlands Gilde van Goudsmeden, MNGG.
2000Verbouwing van de kleine juwelierszaak naar een grote winkel, drie panden aan elkaar.
1993 – Meegewerkt aan en aanwezig in het TROS TV programma: Special adventure, Ik heb daar sieraden voor ontworpen en gemaakt en trofeeën.
1986Diverse trainingen bij Die Europäische Akademie der Juweliere, Gold- und Silberschmiede das FBZ Ahlen
1984 – Opening van de winkel en atelier in de Bentinckstraat op nr. 4 in Arnhem.
1984 – Lid van de VES, Vereniging van Edelsmeden en Sieraadontwerpers.
1983 – Eerste prijs bij Het Nationaal Diamant Concours, georganiseerd door De Beers.
1981 – Start van mijn eigen bedrijf: Alexander van den Hoven Sieraden. Juwelier, goudsmid en zilversmid in Arnhem.
1980Akademie voor Beeldende Kunsten Arnhem, afdeling 3D-Design 1980 tot 1984.
1978Gediplomeerd Goudsmid, Vakschool Schoonhoven.
1976Fellow of The Gemmological Association of Great Britain, Diamantexpert en Edelsteenkundige FGA.
1974Vakschool voor Goudsmeden en Zilversmeden in Schoonhoven 1974 tot 1978.
1971Zelfgemaakte sieraden verkopen vanaf een kleedje in de binnenstad van Arnhem.
1967Handvaardigheid lessen 1e klas middelbare school, start sieraden maken. (emailleren van centen en stuivers, sieraden van hoefnagels)

Achter mijn werkbank in 1983

Mijn eerste atelier in 1983, in de kelder bij oma en met de oude werkbank van mijn opa.

Mijn winkel, opening 1984

December 1984, opening van de winkel in de Bentinckstraat.

Mijn winkel in 2000

De nieuwe winkel in de Bentinckstraat, na de verbouwing in 2000.

Mijn winkel in 2000

Het interieur van de nieuwe winkel in 2000.
Mijn winkel heb ik eind januari 2014 gesloten.

Mijn atelier sinds 2015

Mijn atelier sinds 2015.

Mijn atelier sinds 2015

Mijn werkbank met soldeertafel.

Mijn atelier sinds 2015

Edelstenen zetten onder de microscoop.

Mijn atelier sinds 2015

De grote werkbank met bankschroef.

Nieuws & Publiciteit

“Je moet jezelf beroemd maken, want niemand anders doet dat voor je.”

In De Gelderlander 21 januari 2017 (Foto: Marina Popova)

Zilveren speldje gemaakt in opdracht van de Eusebius.

Art Arnhem

In de Arnhemse Koerier 28-8-2013 (portretfoto: Rens Plaschek)

In De Gelderlander 10-11-2016  (foto: Marina Popova)

Art Arnhem

In De Gelderlander 12 juni 2015, Mensen in Arnhem, met een foto gemaakt door Rens Plaschek.

In De Gelderlander 17 augustus 2013, van manager naar Edelsmid.

In De Ondernemer in De Gelderlander van 18 mei 2012. (https://issuu.com/gelderlander/docs/ondernemer_arnhem/2)

Telefoon: 06 522 63 904

E-mail:   Post@avdh.nl

Pin It on Pinterest